Temperatuur van je water

Mag het water van mijn thee koken?

Vaak hoor ik van mensen dat ze eerst het water laten koken en dat ze het dan laten afkoelen. Het zijn al de bewustere theezetters die dat zeggen. Ze weten dat het water niet mag koken bij het overgieten van het theeblad of de kruiden. En dat klopt! Het water mag niet koken.

Het antwoord op de vraag in de subtitel is echter, nee. Eerst koken en laten afkoelen is niet volgens de regels van de kunst.

TIP: laat je water niet eerst koken en dan afkoelen. Stop de verwarming van je water voordat het water überhaupt kookt.
De logica hierachter is dat er waterdamp ontsnapt uit je water. Als je water gekookt heeft, verandert de samenstelling. Dit geeft een smaakverandering van je water. Vandaar is het dus beter dat je je theewater niet laat koken.

Wij horen het ondertussen wanneer het water op 90graden is. En we laten ons helpen door een waterkoker die je op temperatuur kan instellen :D

Je mag geen kokend water gieten over theebladeren of kruiden. Op die manier verbrand je de kruiden, verniel je de smaak en de antioxidanten.
Niet doen dus :D

Temperatuur bij kruidenthee

Bij Cothé staat het steeds op het etiket. Voor alle kruideninfusies mag je 90 graden hanteren.

Temperatuur bij thee

Witte thee - 70 graden
Groene thee - 80 graden
Zwarte thee - 90 graden

Vorige
Vorige

MINT - relaxing of oppepping

Volgende
Volgende

Theepot